Nimimerkki ”Joonatan” kysyy ”Olen kai aika paha suustani. Kiroilen miltei aina, kun kohtaan hankaluuksia ovat ne sitten kuinka pieniä ongelmia tahansa. Miten uskontomme suhtautuu kiroiluun? Mitä siitä seuraa? Tekeekö se minusta huonon uskovaisen, jos kiroan esimerkiksi puolivahingossa?”

 

Vastaus:

Kiroilu voi tosiaan muodostua ongelmaksi – etenkin, jos se arkipäiväistyy. Isoin ongelma siitä on varmaan se, että se särähtää pahasti lähellä olevien ihmisten korvaan ja saa aikaan negatiivisia tuntemuksia – niin itsessä kuin muissakin. Myös Paavali kehottaa Efesolaiskirjeessä ennemmin keskittymään rakentavaan ja rakkaudelliseen puheeseen: ”Myöskään rivoudet, typerät jutut tai kaksimielisyydet eivät teille sovi, teidän suuhunne sopii kiitos.” (Ef. 5:4). Myös Jeesus puhuu samansuuntaisesti: ” Mutta se, mikä tulee suusta ulos, on lähtöisin sydämestä, ja se saastuttaa ihmisen. Juuri sydämestähän lähtevät pahat ajatukset, murhat, aviorikokset, siveettömyys, varkaudet, väärät todistukset ja herjaukset.” (Matt. 15:18–19).

 

Tutkimukset voimasanojen käytöstä ovat myös antaneet mielenkiintoisia tuloksia. Jos kiroilu on arkipäiväistä, ns. voimasanojen teho kärsii tositilanteessa. Jos esimerkiksi leikkaat haavan sormeen, saattaa ensimmäinen reaktio olla jokin ns. voimasana. Jos kiroilet arjessa usein muutenkin, ei voimasanalla ole tuossa tilanteessa kovinkaan paljon hyötyä. Jos sen sijaan käytät harvoin voimasanoja, voi tuossa tilanteessa voimasanan käyttö hetkellisesti lievittää kipua. Tosin vielä parempi keino tuossa tilanteessa olisi kristillisyyden näkökulmasta varmaankin rukoilu. Eri juttu sitten onkin se, kuinka moni meistä pystyy vaistonvaraisesti rukoilemaan tuossa tilanteessa.

 

Jos siis sinusta itsestäsikin tuntuu, Joonatan, että kiroilusta on tullut ongelma, kannattaa asiaa pysähtyä hetkeksi miettimään. Voisitko keksiä joitain rakentavampia tapoja kohdata vastoinkäymisiä? Uskon, että rakentavampien tapojen  löytämisestä olisi hyötyä sinulle ja lähelläsi oleville ja eläville.

 

Lohdutukseksi voin sanoa, että harva meistä kristityistä pystyy täysin välttämään kirosanoja. Kyllä Dr. Evl:kin saattaa sellaiseen langeta pahassa tilanteessa. Onneksi Jumala on kuitenkin pitkämielinen ja armollinen pieniä rikkomuksiamme kohtaan.