Dr. Evl -

Paljonko maailmassa on luterilaisia?

Nimimerkki: ”Minkä Jumala yhdisti, sen teologiat erottaa” kysyy: ”Onko luterilaisuus laaja uskonto, paljonko luterilaisia on? Onko sitä missään muualla kuin Skandeissa ja Saksassa? Miksi se levisi juuri näille alueille, miksei muualle?”

 

Vastaus:

 

Luterilaisia on maailmassa reilut 70 miljoonaa. Luterilaisia löytyy ympäri maailmaa, mutta eniten meitä on Euroopassa, Afrikassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Tällä hetkellä maailmassa on kristillisyyden osalta tapahtumassa painopisteen muutos. Eteläisellä pallonpuoliskolla kristillisyyden merkitys kasvaa kohinalla, kun taas länsimaissa sen merkitys on ohentunut. Tämä koskee myös luterilaisia. Esimerkiksi Etiopian luterilainen Yesus Mekane –kirkko on kasvanut hurjaa vauhtia viime vuosikymmenen aikana.

 

Luterilaisuus levisi ensimmäisenä 1500-luvulla Pohjois-Eurooppaan mm. luterilaisen kirjallisuuden, reformaatiosta johtuneen innostuksen sekä myös maallisten hallitsijoiden omien intressien myötä. Edelleenkin Pohjois-Eurooppa näyttäytyy hyvin luterilaisena, vaikka luterilaisuuden merkitys onkin viime vuosikymmeninä ohentunut. Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan luterilaisuus on siirtynyt etenkin saksalaisten maahanmuuttajien kautta etenkin 1800- ja 1900-luvuilla. Pohjois-Amerikassa on myös paljon pohjoismaalaisia ja sinne luterilaisuus on siirtynyt heidän kauttaan. Afrikkaan ja Aasiaan luterilaisuus on taas levinnyt mm. lähetystyön seurauksena.

Leave a reply

Your email address will not be published.