Dr. Evl -

Onko Shrekin katsominen syntiä ja miten voin vapautua synnistä?

Nimimerkki: ”hans välimäki” kysyy: ”Onko Shrek Raamatullisesti oikein? Onko sen katsominen – ja siitä nauttiminen – syntiä? Kuinka pääsen synneistäni eroon, jos on? Auta, Dr. Evil!”

 

Vastaus

 

Täytyy heti alkuun myöntää, että ei olisi tullut mieleeni, että Shrekin katsominen olisi syntiä. Minun olisi helpompi vastata, jos voisit hieman tarkentaa Hans kysymystäsi. Mikä Shrekissä on mielestäsi syntiä?

 

Entä miten sitten ylipäätään päästä synneistä eroon? Tämä on myös haastava kysymys, mutta siihen voin paremmin vastata? Kirkon käsityksen mukaanhan synti on ikään kuin ihmisolemuksessa oleva tauti: teemme usein tietämättämme, tahtomattamme tai sitten tieten tahtoen syntiä. Toisin sanoen pahat ja syntiset teot ovat ikään kuin oireita varsinaisesta taudista eli synnin syövästä, joka on jokaiseen ihmiseen tarttunut ja jonka takia me myös olemme kuolevaisia. Kukaan meistä tuskin on Kristusta lukuun ottamatta niin täydellinen, että voisi sanoa rakastavansa lähimmäistään niin kuin itseään ja Jumalaa yli kaiken? Itsekkyys ja oma napa ovat meitä liiankin lähellä.

 

Jotta voisimme taistella meissä olevaa syntiä vastaan, tarvitsemme korkeamman voiman eli Jumalan apua. Jumala on antanut meille esimerkiksi Raamatun, joka johtaa meidät pyhyyden tielle. Raamatun sanasta esimerkiksi saamme tietää, millaista on hyvä ja pyhä elämä sekä millainen on Jumala.

 

Raamatun sana sekä näkyvät armonvälineet eli kaste ja ehtoollinen välittävät meille uskon, toivon ja rakkauden sekä läheisen yhteyden kolmiyhteiseen Jumalaan eli Isään, Poikaan ja Pyhään Henkeen. Armonvälineiden kautta Jumalalta saamamme usko, toivo ja rakkaus myös pyhittävät meitä ja perkaavat pois meihin tarttunutta syntiä.

 

Itse asiassa kristityssä syntiä ja pahuutta vastaan taisteleekin itse Jumala, joka antaa voimaa myös tehdä hyvää. Toisin sanoen kolmiyhteinen Jumala voi vapauttaa meidät pahuuden kierteestä ja tämän hän tekee kirkkonsa kautta. Kirkkohan eli kristittyjen yhteisö nimittäin julistaa Raamattuun perustuvaa Jumalan sanaa, kastaa, opettaa ja jakaa ehtoollista sekä tekee moninaisia hyviä tekoja (mm. avustaa köyhiä). Kirkon voimana, viisautena ja moottorina toimii näissä tärkeissä tehtävissä itse Pyhä Henki. Me voimme omilla vajavaisilla kyvyillämme edistää arjessamme Jumalan valtakunnan ja hyvyyden toteutumista, mutta kasvun voi antaa vain Jumala.

 

Näin ollen meidän kristittyinä tulee taistella niin itsessä kuin maailmassa olevaa pahuutta ja syntiä vastaan. Voimaa ja viisautta saamme siihen Jumalalta ja hänen armonvälineistään. Lopullisesti pyhyytemme täydellistyy kuitenkin vasta tulevassa täydellisessä elämässä. Tässä ajassa joudumme vielä taistelemaan itsessämme ja maailmassa olevaa pahuutta ja syntiä vastaan. Sen vuoksi me myös tarvitsemme tässä ajassa myös Jumalan anteeksiantoa pahuutemme eli syntimme sekä pahojen tekojemme takia. Rakkautemme lähimmäistämme ja Jumalaa kohtaan ei ole vielä nimittäin täydellistynyt, vaan se on usein edelleen synnin, pahuuden ja itsekkyyden tahraamaa.

 

Meissä jäljellä olevista synnin rippeistä huolimatta, voimme käydä taistelua pahaa vastaan rohkein mielin. Kristus nimittäin voitti jo synnin, kuoleman ja kaiken pahan vallan ristillä ja ylösnousemuksellaan. Voitto on siis jo varma, mutta se täydellistyy vasta tulevassa elämässä. Sen vuoksi voimme myös rohkeasti, iloisesti ja hyvin mielin elää tätä elämää tehden hyvää sekä nauttien Jumalan luomakunnasta ja arjen pienistä iloista!

 

Pääsiäisen ja ylösnousemuksen iloa jo nyt paaston keskellä toivottaen,

 

Dr. Evl (ei siis Dr. Evil, joka on tutumpi Austin Powers elokuvista 😉

Leave a reply

Your email address will not be published.