Dr. Evl -

Kannattaisiko kirkon luopua vihkioikeudesta?

Kaisa kysyy: ”Miksi kirkko voisi hyvin luopua vihkioikeudesta? Moni kirkon johtohenkilö näyttää kannattavan tuota ajatusta. Miten avioliittoon vihkiminen sitten hoituisi?”

 

Vastaus:

 

Jos kirkko luopuisi vihkioikeudesta tai se jostain syystä kirkolta evättäisiin, menisivät pariskunnat todennäköisesti maistraatissa naimisiin. Siellähän menee jo nytkin osa pariskunnista naimisiin. Siinä tapauksessa kirkko todennäköisesti kuitenkin edelleen siunaisi jo vihittyjä pariskuntia eli käyttäisi jo nyt olemassa olevaa avioliiton siunaamisen kaavaa. Oikeastaan kirkossa vihkiminen on lähinnä käytännöllinen kysymys. Pariskunnat saavat nykyisessä avioliittoon vihkimisen toimituksessa samassa paketissa kaksi asiaa: he pääsevät juridisesti katsoen naimisiin ja saavat kirkolta liitolleen siunauksen (tai paikalla oleva seurakunta pyytää Jumalalta heille siunausta rukouksessa). Näin pariskuntien ei tarvitse ensin mennä maistraattiin ja sitten kirkkoon.

Leave a reply

Your email address will not be published.