Dr. Evl -

Eikö paavi ja Suomen evankelis-luterilainen kirkko usko kaikkivaltiaaseen Jumalaan?

Nimimerkki ”Ihmeellistä” kysyy: ”Uutisten mukaan paavi on sanonut, ettei Jumala ole taikuri. Siis ei usko Kaikkivaltiaaseen? Miten on Suomen (ev.lut) kirkon kanta? Onko tässäkin tapauksessa Raamattu hylätty?”

 

Vastaus:

 

Kysyjä ilmeisesti viittaa paavin lausuntoon ”Kun luemme maailman synnystä Raamatun luomiskertomuksesta, otamme riskin kuvitella, että Jumala olisi taikuri. Että hänellä on taikasauva, jolla hän voi tehdä mitä vain. Mutta asia ei ole niin” (http://www.hs.fi/tiede/a1305891874983). Lainaus on otettu yhteydestä, jossa paavi puolustaa evoluutio- ja alkuräjähdysteoriaa. Hän toteaa, että ne eivät ole ristiriidassa Jumala-uskon kanssa.

Samassa jutussa paavi jatkaakin: ” ”Luonnon evoluutio ei ole ristiriidassa luomisteorian kanssa, sillä evoluutio edellyttää kehittyvien asioiden luomista. Hän loi ihmiset ja on sallinut heidän kehittyä omien lakiensa mukaan.” Paavin tarkoituksena ei siis ollut kieltää Jumalan kaikkivaltiutta, vaan lähinnä puolustaa niin kristillistä luomiskäsitystä sekä moderneja luonnontieteen näkemyksiä.

 

Mielestäni tuo taikurivertaus ei ollut ehkä täysin onnistunut, mutta itse asiasta olen paavin kanssa täysin samaa mieltä. En näe ristiriitaa kristillisen luomiskäsityksen ja modernin luonnontieteen välillä. Uudet luonnontieteen löydöt ja niihin perustuvat teoriat antavat meille erittäin tärkeää tietoa Jumalan luomasta maailmasta ja voimme niiden näkökulmasta myös tehdä mielenkiintoisia pohdintoja esim. luomiskertomuksiin liittyen (ks. esim. http://www.areiopagi.fi/2014/12/nelja-nakemysta-siita-oliko-aadam-oikeasti-olemassa/).

Leave a reply

Your email address will not be published.