Dr. Evl -

Ovatko eläimetkin hengellisiä olentoja?

Nimimerkki ”Eläinten ystävä” kysyy:

”Mistä voi tietää, etteivätkö eläimetkin ole hengellisiä olentoja ja uskovat Jumalaan? Onko niille paikka taivaassa, vaikka ne eivät olisikaan uskovaisia eläimiä?”

 

Dr. Evl vastaa:

Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä. Dr. Evl vastasi aiemminkin eläinten taivaspaikkaa koskevaan kysymykseen. Tässä yhteydessä en lähde purkamaan sitä laajemmin auki, mutta tuon muutaman näkökulman. Kyseisessä vastauksessa mm. selitin seuraavaa:

”Perinteisesti luterilaisuudessa on ajateltu, että eläimet elävät lähinnä sielullis-fyysistä elämää. Toisin sanoen ne pystyvät ohjailemaan omaa toimintaansa, tuntemaan kipua jne. Sen sijaan niiltä puuttuu se osa, joka tekee ihmisestä jumalankaltaisen eli henki. Ihmisen korkein osaa eli henkeä on joskus nimitetty myös omaksitunnoksi, ´(hengelliseksi) sydämeksi´ jne. Kyseisen osan takia ihminen on uskonnollinen ja pystyy myös esimerkiksi rukouksessa olemaan yhteydessä Jumalaan tai ymmärtämään jumalallisia asioita.”

 

Kuitenkin nyt, kun tarkemmin mietin asiaa, löytyy Raamatusta myös kohtia, jotka viittaavat siihen, että eläimilläkin olisi erityinen yhteys Jumalaan. Parhaat esimerkit tähän lienevät Ensimmäisen Mooseksen kirjan kolmannessa luvussa mainittu myyttinen puhuva käärme sekä Bileamin aasi, joka pelastaa Bileamin kuolemasta, näkee Herran enkelin ja saa Jumalalta puhekyvyn (ks. 4. Mooseksen kirja 22:21–35). Nämä kohdat ovat kuitenkin sen verran erityisiä ja erikoisia kohtia Raamatussa, että niiden pohjalta ei varmaankaan kannata lähteä rakentamaan laajaa teoriaa.

 

Tästä huolimatta kyseiset Raamatun kohdat osoittavat kysyjän kysymyksen erittäin aiheellisiksi. Vaikka eläimillä voikin olla erityinen kyky (tietyissä tilanteissa) yhteydessä Jumalaan, on kuitenkin Ensimmäisen Mooseksen kirjan perusteella ihmisen ja eläimen välillä se ero, että ihminen on luotu alun perin Jumalan kuvaksi ja hallitsemaan sekä varjelemaan luomakuntaa.

 

Raamatun perusteella on vaikea myös sanoa sitä, uskovatko eläimet Jumalaan. Jos ne uskovat, on eläinten usko kuitenkin todennäköisesti erilaista kuin ihmisten. Syynä tähän on muun muassa se, että etenkin aikuisella ihmisellä usko läpäisee myös ihmisen ymmärryksen ja tahdon. Sen sijaan eläimillä ei ole esim. samanlaisia ymmärryksen lahjoja kuin ihmisellä.

Siihen kysymykseen, voivatko eläimet pelastua, vastaisin seuraavasti:

Vaikka eläimille ei kirkossa luvatakaan taivaspaikkaa samoin kuin ihmisille tai suoriteta pyhiä toimituksia (esim. kastetta tai ehtoollista), voi aina kuitenkin toivoa, että tuonpuoleisessa näkee katoavaisuuden orjuudesta vapautuneen lemmikkiystävän.

Leave a reply

Your email address will not be published.