Dr. Evl -

Onko tupakointi syntiä?

Nimimerkki ”Ohikulkija” kysyy: ”Ohitin Helsingin asematunnelissa pari Jehovan todistajaa kauppaamassa lehtiään. Katseeni kiinnittyi otsikkoon, jossa luvattiin kertoa, mitä mieltä Jumala on tupakoinnista. Vastauksen voi tietysti arvata. Saako luterilainen sauhutella, vai onko tupakointi syntiä?”

Vastaus:

 

Etenkin menneinä vuosina tupruttelijoita löytyi runsaasti papistonkin keskuudesta. Nykyään tupruttelu on onneksi laskeva trendi etenkin pääkaupunkiseudulla – varmaankin suurelta osin tiukemman tupakkalain takia. Itse en näe tupakoinnissa mitään viisasta. Tunnen monta ihmistä, jolle tupakanpoltto on aiheuttanut terveydellisiä ongelmia ja siitä on nikotiinin takia ollut äärimmäisen vaikea päästä eroon.

 

Tupakkayhtiöt toimivatkin mielestäni edesvastuuttomasti myydessään sellaista tuotetta, joka vahingoittaa kiistattomasti terveyttä ja aiheuttaa samalla vakavaa riippuvuutta. Tupakointi ei myöskään tuhoa ainoastaan ihmisen omaa terveyttä, vaan passiivisesti myös lähellä olevien ihmisten terveyttä. Itse olen monta kertaa harmitellut keskustassa tupakoivien käytöstä: tupakkaa poltetaan usein tavalla, jolla itse ei voi mitenkään välttyä haitalliselta tupakansavulta. Koska tupakka siis vaarantaa tupakoijan oman ja muiden terveyden ja orjuuttaa ihmisiä, on vastaus aika selvä: mielestäni tupakointi on syntiä. Ei se varmastikaan maailman pahin synti ole, mutta vuosien mittaan tupakoinnin ikävät vaikutukset kumuloituvat ja näkyvät yhä selvemmin. Kyse on myös järjestä. Onko järkeä vuosikymmenten polttamisella kuluttaa kymmeniä tuhansia tupakkaan, joka vahingoittaa omaa ja mahdollisesti muiden terveyttä? Eikö rahoja kannattaisi käyttää järkevämmin?

 

En tiedä, kuinka paljon Jehovan todistajat kontrolloivat jäsentensä tupakointia. Luterilaisissa seurakunnissa ei käsittääkseni tupakointiin juurikaan kiinnitetä huomiota. En ole kertaakaan törmännyt tilanteeseen, jossa tupakoivaa olisi moitittu. Seurakuntaan ja sen toimintaan ovatkin tervetulleita niin tupakoivat kuin tupakoimattomatkin. Kirkon jäsenyys ja pelastettujen joukkoon kuuluminen ei edellytä synnittömyyttä, vaikka paremmaksi ihmiseksi pyrkiminen ja oman syntisyyden tiedostaminen onkin enemmän kuin suositeltavaa.

Leave a reply

Your email address will not be published.