Dr. Evl -

Miten työpaikkakiusatun tulisi rukoilla?

Nimimerkki ”Minun vai Jumalan tahto?” kysyy: ”Olen ollut pahan työpaikkakiusaamisen kohteena ja tuskani on ollut ajoittain kova ja vienyt työkykyni. Vääryyttä ja huonoa kohtelua on ollut tosi vaikea kestää. On tehnyt mieli pyytää Taivaan isältä, että anna salama ja iske sillä kiusaajiani. Se olisi ollut helppo toive, mutta eihän se niin mene. Minun tahtoni tuskin olisi toteutunut. Onko väärin rukoilla ihmisen oman tahdon toteutumista eli anna minulle se, mitä tahdon? Vai onko rukoiltava, että tapahtukoon sinun tahtosi, Jumala? Olisiko minun tuskaisessa tilanteessakin rukoiltava niin? Vaikka se pitäisi sisällään kärsimysten jatkumisen?”

 

Vastaus:

Tilanteesi kuulostaa hyvin huolestuttavalta. Ensimmäisenä minulle tuli mieleen, oletko kertonut kiusaajallesi, että kiusaaminen ei tunnu sinusta mukavalta. Kiusaajalta kannattaa myös pyytää kiusaamisen lopettamista. Jos tämä ei tehoa, kannattaa ilman muuta olla yhteydessä esimieheen, joka on vastuussa työpaikkakiusaamiseen puuttumisesta. Kasvokkain keskustelu on paras tapa lähestyä ongelmaa aluksi, mutta jos sinua ei oteta vakavasti, kannattaa lähettää sähköpostia, josta jää myös mahdollista todistusaineistoa kiusaamisesta. Myös esimerkiksi luottamusmiehen tai työterveyden puoleen kannattaa kääntyä tarpeen vaatiessa. Joissain työpaikoissa on myös erikseen nimetty henkilö tai jokin tietty puhelinnumero, johon voi olla kiusaamistapauksessa yhteydessä ja josta voi kysyä neuvoa tarkemmin.

 

Kannattaa siis aktiivisesti toimia kiusaamisen lopettamiseksi ja puolustaa omia oikeuksia. Toki voit myös rukoilla ja se varmasti kannattaakin. Myös esimerkiksi Psalmit raamatussa tarjoavat hyviä näkökulmia elämän ahdistaviin tilanteisiin ja niihin tilanteisiin, kun tulee itse kohdelluksi väärin. Minusta voit rohkeasti pyytää Jumalalta myös sitä, että kiusaaminen lakkaisi ja että tilanteeseen löytyisi sellainen ratkaisu, jossa voisit elää normaalia elämää.

 

Vihantunteet kiusaajia kohtaan ovat ymmärrettäviä ja niitäkin kannattaa työstää jonkun luotettavan henkilön kanssa. Myös Espoon seurakuntien työntekijät (esim. papit ja diakonit) voivat auttaa tässä tilanteessa, jos sopivaa apua ei sinulle työyhteisöstä tai sen tukipalveluista löydy. Jos se on mahdollista, omasta pahasta olosta ja vihantunteista kannattaa kertoa myös kiusaajille. Tärkeää olisi kuitenkin se, että jollain tapaa lähtisit rukouksen lisäksi myös selvittämään tilannetta. Toivon sinulle voimia, siunausta ja parempaa vointia.

Leave a reply

Your email address will not be published.