Dr. Evl -

Mitä tapahtuu kuoleman jälkeen?

Nimimerkki ”Kyriake” kysyy: ”Mitä tapahtuu kuoleman jälkeen? Raamatussa näyttää olevan kaksi vaihtoehtoa. Jeesus sanoo ryövärille ristillä, että ´tänä päivänä olet kanssani paratiisissa´, joka viittaa mielestäni siihen, että ´tuomio´ tulisi saman tien… mutta useassa kohdassa puhutaan kuinka kuolleet nousevat ylös haudoistaan viimeisenä päivänä. Myös hautaansiunaamisessa sanotaan ´Jeesus Kristus on sinut viimeisenä päivänä herättävä´. Eli, kun kuolemme niin havahdummeko me seuraavan kerran vasta ylösnousemuksessa?”

 

Vastaus:

 

On totta, että Raamattu sisältää monenlaisia näkökulmia ylösnousemukseen ja kuoleman jälkeiseen elämään. Esimerkiksi Ilmestyskirjassa kuvataan, kuinka taivaassa ei ole enää murhetta, kuolemaa, valitusta tai vaivaa, vaan siellä Jumala pyyhkii ”joka ainoan kyyneleen (Ilm. 21:3–5). Voiko sitten esimerkiksi Kyriaken esittämiä erilaisia näkökulmia sovittaa yhteen? Ehkä voidaan. Yksi mahdollinen tapa sovittaa yhteen erilaiset näkökulmat on seuraava:

 

Vanhassa testamentissa tuonelasta eli kuolleiden paikasta käytetään nimitystä Sheol. Kyse on ikään kuin syvästä unenomaisesta paikasta, jossa vainajalla ei ole lainkaan enää voimia. Toisaalta mm. Vanhan testamentin nuoremmassa materiaalissa (esim. Jes. 25:8–9) ja etenkin Uudessa testamentissa on viittauksia kuoleman jälkeiseen elämään. Yksi mahdollinen tulkinta onkin se, että kuoltuaan ihminen vaipuu hyvin syvään unenomaiseen tilaan, josta voi herätä vain harvinaisissa poikkeustapauksissa ennen ylösnousemusta (vrt. 1. Sam. 28). Ylösnousemus taas tapahtuu, kun Kristus palaa maan päälle kirkkaudessa ja kunniassa herättäen kaikki ihmiset viimeiselle tuomiolle (vrt. Matt. 25:31–46).

 

Siten Jeesuksen lupaus ryövärille on voinut tarkoittaa sitä, että tästä tuntuu kuoltuaan siltä, että hän on saman tien noussut kuolleista uuteen elämään, vaikka olisikin ollut tuhansia vuosia haudassa. Onkin hyvä muistaa, että aika kuuluu luotuun todellisuuteen ja on jopa täällä suhteellista. Me emme voi tarkkaan tietääkään, millainen aikakäsitys tai todellisuus odottaa tuonpuoleisessa. On myös vaikea arvioida, millaista olisi mahdollinen tietoisuus kuoleman jälkeen. Tuonpuoleisuus on vielä meille kaikille myös mysteeri. Voimme kuitenkin sitä toiveikkaana, nöyränä ja uteliaana odottaa sekä luottaa siihen, että Kristus pitää meistä huolen.

Leave a reply

Your email address will not be published.