Dr. Evl -

Mitä ajatella erilaisista seksuaalisista suuntautumisista?

Nimimerkki ”ihminen” kysyy: ”Mitä pitäisi ajatella erilaisista seksuaalisista suuntautumisista? Esim. transseksuaalisuus ym.”

 

 

Vastaus

Kirkolle seksuaalinen monimuotoisuus on ollut haasteellinen kysymys. Tämä johtuu siitä, että Raamatun teksteissä on muutamia mainintoja samaa sukupuolta olevien akteista ja kyseisissä kohdissa niihin suhtaudutaan kielteisesti. Viime vuosina onkin käyty kirkossa ja myös raamatuntutkijoiden parissa runsaasti keskustelua siitä, voidaanko kielteisten kohtien katsoa viittaavan tai voiko niitä soveltaa nykyaikaiseen homoseksuaaliseen parisuhteeseen. Homoseksuaalisuutta vähemmän Raamattu sisältää näkemyksiä esimerkiksi transsukupuolisuuteen. Näistä harvoista kohdista lienee kuuluisiin Matteuksen evankeliumin yhdeksännentoista luvun kahdestoista jae, jossa Jeesus sanoo:

”On sellaisia, jotka äitinsä kohdusta saakka ovat avioliittoon kelpaamattomia, on toisia, joista ihmiset ovat tehneet sellaisia, ja on niitä, jotka itse, taivasten valtakunnan tähden, ovat ottaneet osakseen naimattomuuden. Joka voi valita tämän ratkaisun, valitkoon.”

Kreikankielinen alkuteksti paljastaa, että Jeesus puhuu tässä kohtaa todennäköisesti eunukeista. Mielenkiintoinen puoli tässä kohtaa on kuitenkin se, että Jeesus ei puhu (synnynnäisestäkään) avioliittoon kelpaamattomuudesta negatiivisesti. Naimattomuus on Jeesuksen mukaan jopa hieno vaihtoehto, jos se tarkoittaa omistautumista taivasten valtakunnalle. Yleisesti ottaen Raamatussa pidetäänkin tällaista naimattomuutta erityisenä armolahjana, joka koskenee vain harvoja ja valittuja. Suurin osa meistä kristityistäkin kuulunee kategoriaan: ”on parempi mennä naimisiin kuin palaa himon tulessa” (1. Kor. 7:9).

Sen sijaan esimerkiksi transsukupuolisuudesta tai laajemmin seksuaalisuuden useista erityiskysymyksistä Raamatussa ei puhuta mitään. Syynä tähän on todennäköisesti se yksinkertainen seikka, että tuohon aikaan ei tunnettu seksuaalista monimuotoisuutta samalla tavoin kuin nykyisin, eikä Raamatun mukaan myöskään Jumala ole antanut monista erityiskysymyksistä tarkempaa ilmoitusta.

Nykyaikana tieto seksuaalisesta monimuotoisuudesta on kuitenkin lisääntynyt muun muassa lääketieteellisen tutkimuksen myötä huimasti ja todennäköisesti tietämys tällä alueella tulee lisääntymään entisestään. Tämän vuoksi meidän kristittyjenkin tulee herkällä ja oppivaisuuteen halajavalla korvalla kuunnella tieteen tuloksia. Näiden syiden vuoksi Dr. Evl:n mukaan tulee olla varovainen, että Raamattua ei käytettäisi banaalilla tavalla esimerkiksi transsukupuolisten ihmisten tuomitsemiseen.

Leave a reply

Your email address will not be published.