Dr. Evl -

Voiko kastettu ja kirkosta eronnut osallistua ehtoolliselle?

Nimimerkki ”Ehtoolliselle vai ei?” kysyy: ”Voiko kastettu, konfirmoitu mutta myöhemmin kirkosta eronnut osallistua ehtoolliselle esim. oman lapsensa tai sukulaislapsensa konfirmaatiojumalanpalveluksessa?”

 

Vastaus

 

Kirkossamme ehtoollinen on muun muassa yhteyden ateria. Siinä kristityt kokoontuvat kaikkein pyhimmän ääreen. Jos ihminen on eronnut kirkosta, hän ei luonnollisestikaan ole enää osa yhteisöä eli kommuuniota. Vanhastaan kirkosta erottaminenkin tarkoitti nimenomaan (ehtoollis)yhteydestä poissulkemista eli ekskommunikaatiota. Kirkosta eronnut voi hyvällä omallatunnolla osallistua ehtoolliselle vain, jos hän on eroamisensa jälkeen liittynyt sellaiseen kirkkokuntaan (esim. Brittein saarten anglikaanit), joiden kanssa kirkollamme on ehtoollisyhteys.

 

Jos taas kyseinen henkilö ei kuulu mihinkään tällaiseen ehtoollisyhteyden kirkkokuntaan, ei hän saisi osallistua ehtoollisellemme, vaikka jäsenyyttä ei ehtoollisella kysytäkään. Mietin myös sitä, miksi itse yhteisöstä itsensä erottanut haluaisi osallistua sen yhteyden hienoimpaan ja pyhimpään osaan. Onko syynä toive, että haluaisi sittenkin olla osa tätä yhteisöä?

 

Jos kirkosta eronnut haluaa osallistua ehtoolliselle ja palata jäseneksi pyhien (mutta toki edelleen vajavaisten ja syntisten) yhteisöön, tulisi silloin liittyä kirkkoon uudelleen. Toivotamme lämpimästi tervetulleeksi yhteisöömme myös kirkosta joskus eronneet. Ehtoolliselle on siis liittymisen kautta aina mahdollista päästä!

 

Kirkkoon voi liittyä ottamalla yhteyttä oman alueen seurakuntaasi tai täältä: http://evl.fi/EVLfi.nsf/Documents/8438D1117EB147FFC225706C003CD2E9?OpenDocument&lang=FI

Leave a reply

Your email address will not be published.