Nimimerkki Nörttityttö kysyy: ”Halloweenia ja pyhäinpäivää juhlitaan samoihin aikoihin marraskuulle tultaessa. Miksi niistä toiseen suhtaudutaan niin ynseästi?”

 

Vastaus

 

Kyse on pohjimmiltaan erosta pakanallisen ja kristillisen juhlan erosta. Halloweenin tausta on kelttiläisissä uskomuksissa, joiden mukaan vainajahenkien uskottiin liikkuvan talven alkaessa. Juhla levisi Yhdysvaltoihin, jossa se kehittyi nykyiseen kaupallisesti vahvaan muotoonsa, irlantilaisten ja skotlantilaisten siirtolaisten mukana. Kelttikulttuuri oli aikoinaan levinnyt laajalle Eurooppaan ja todennäköisesti jopa nykyisen Turkin alueelle. Suomessa ei kelttikulttuuri juurikaan vaikuttanut, mutta täältä löytyy kelttijuhlan vastine: kekri eli sadonkorjuunjuhla.

 

Mielenkiintoista onkin se, että syksyyn ajoittuva kuolleisiin liittyvät juhlat ja uskomukset eivät rajoitu vian Eurooppaan tai Yhdysvaltoihin. Myös esimerkiksi Filippiineillä ja joissain Latinalaisen Amerikan maissa vietetään ns. kuolleiden päivää, jonka tausta on Latinalaisen Amerikan maissa intiaanikulttuureissa.

 

Kun Eurooppaan ja esimerkiksi Latinalaiseen Amerikkaan vietiin kristillinen sanoma lähetystyön kautta, pyrittiin samalla näitä pakanallisia juhlia kristillistämään. Kyseiseen ajankohtaan sopi hyvin mm. marttyyreille tai kuolleille kristityille omistettu pyhäpäivä, joka ajoittui loka-marraskuun vaihteeseen. Nykyään Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa vietetään kuolleille kristityille omistettua pyhäinpäivää 31.10.–6.11. ajoittuvana lauantaina.

 

Näin ollen Halloweeniin saatetaan Suomessa suhtautua ynseästi sen takia, että siihen liittyy pakanallisia piirteitä mm. kummituksineen, vampyyreineen jne. Suomi on edelleen sen verran kristillinen, että loka-marraskuun vaihde halutaan ennemmin omistaa (kristittyjen) läheisten kuoleman muistolle. Toisaalta joskus Halloween saattaa herättää närkästystä, että se mielletään ulkopuolelta eli Yhdysvalloista tulevaksi kaupalliseksi juhlaksi. Suomalainen kekri ei ainakaan Dr. Evl:n kokemusten mukaan ole herättänyt samanlaista vastustusta.

 

Toisaalta Dr. Evl on havainnut, että Halloween on nykyään suosittu nimenomaan suomalaisten lasten parissa. Heille juhla on tuttu mm. amerikkalaisista elokuvista ja sarjoista. Myös kauppiaat ovat huomanneet tässä oivan markkinaraon. Halloween onkin viime vuosikymmenien aikana ujuttautunut osaksi pyhäinpäivän viettoa.

 

Dr. Evl näkee tässäkin asiassa niin uhkia kuin mahdollisuuksia. Halloween juhlana tarjonnee lapsille mahdollisuuden käsitellä jänniä ja myös kuolemaan liittyviä asioita viihteellisellä ja turvallisella tavalla. Halloween tarjoaa myös kirkolle mahdollisuuden tuoda juhlan yhteydessä esille mm. klassisen taistelu hyvän ja pahan välillä. Toisaalta uhkana lienee se, että Halloweenin suosion kasvu himmentää kauniin ja pyhän pyhäinpäivän juhlaa.