Dr. Evl -

Miten kirkonkellot toimivat?

Matti K. kysyy: ”Onko Espoon kirkkojen ja kappeleiden kirkonkellot automatisoituja? Painaako suntio nappia vai miten ne toimivat? Soitetaanko kelloja enää missään perinteisesti käsin narusta kiskomalla?”

 

Vastaus:

Dr. Evl kääntyi Tapiolan seurakunnan ylivahtimestari Antti Ruuskasen puoleen. Hänen mukaansa Espoossa kirkkojen ja kappelien kellot toimivat soittolaitteella. Osa soitoista on automatisoitu päivän ja kellonajan mukaan. Osa soitoista taas soitetaan nappia painamalla (esim. messun loppukellot). Antin mukaan Otaniemen kappelissa oli vielä 2006 narusta vedettävät kellot, mutta ne korvattiin sähköisellä järjestelmällä vuonna 2006.

 

Dr. Evl löysi hartiavoimin vedettävistä kelloista oheisen jutun http://yle.fi/uutiset/saynatsalon_kirkonkellot_soivat_viela_hartiavoimin/6882484

Säynätsalossa Jyväskylän seurakunnassa sellaiset ovat siis vielä ilmeisesti käytössä, mutta ne alkavat olla tosiaan katoava luonnonvara.

Leave a reply

Your email address will not be published.